De Amigoe behoudt zich het recht voor ingezonden brieven te weigeren, te corrigeren of anderzins redactioneel te bewerken en in te korten. Brieven, die maximaal 600 woorden mogen bevatten, moeten zijn voorzien van naam en woonplaats. Het adres en telefoonnummer worden niet gepubliceerd, maar zijn nodig ter verificatie. Gelieve brieven te sturen naar redactie@amigoe.com.

Home Ingezonden Ingezonden Rijk der rijken
Rijk der rijken PDF Afdrukken E-mail
woensdag, 30 januari 2013 08:03

NEDERLAND IS, net als zovele Europese landen, met zijn enorme staatsschuld reeds volledig in de greep van de financiële markten, oftewel het bankwezen. Ook op Aruba stijgen de schulden met de dag. Toch wordt het beleid van het kabinet-Eman geprezen door Nederlandse bewindvoerders... waarmee ook ons zustereiland in de tentakels van de banken gelokt wordt (over de oplopende staatsschuld van Aruba, google het interessante artikel van Van Aller en de Vries).

Bonaire is al verkocht. Na de dollarisatie die alleen voordelig was voor de banken, is de koopkracht met 25 procent gedaald, de zorg uitgehold en wordt nu de nekslag gegeven met belastingaanslagen die wel 400 procent hoger uitvallen dan voorgaande: het is duidelijk dat de Bonairiaan plaats moet maken voor de poenerige Europese Nederlander.

En hier? Hier betalen we 900 miljoen voor gezondheidszorg. Vergeleken met Aruba en gecorrigeerd met inwonersaantal en sectoren die daar niet onder de couverture van de AZV vallen, betalen we 300 miljoen méér! En laat dat nu net het begrotingstekort zijn dat het vorige kabinet achterliet! Met andere woorden, er gaat hier 300 miljoen gulden naar de medicijnenimporteurs, professionele zakkenvullers en degene die zwijgt en meeprofiteert. Alleen al met het dichten van de gaten in de zorg, zouden we een sluitende begroting kunnen hebben. Laat staan als we ook nog de legale diefstal van banken, casino’s en tax-holidays zouden aanpakken, dan zijn al die bezuinigingsmaatregelen niet eens nodig. Maar als zelfs de sociale partners de inkomens van 100.000 florin en hoger niet willen aanpakken, als zelfs mijn grote vriend de offshore en trust nieuw leven wil inblazen, daar waar er op grote schaal belasting ontdoken en geld witgewassen wordt, unda nos ta bai! Mensen, al die hoge inkomens betalen via fiscale constructies met NV’tjes en BV’tjes in de offshore, nog minder belasting dan u en ik!

Gelukkig leeft Chávez nog en ook al zou zijn lichaam hem in de steek laten, Yo soy Chávez net als de miljoenen Chávez in Latijns-Amerika. Dáár groeit de economie... terwijl het armoe troef is in het Rijk der rijken.

 

JOHN DA SILVA

Curaçao