Home Ñapa Business ‘Werken aan een sterkere economie’
‘Werken aan een sterkere economie’ PDF Afdrukken E-mail
zaterdag, 26 januari 2013 00:00
Eigenaresse van Kikis Fashion en Boutique Kiki, Lillian Provacia.

In het kader van het 20-jarig bestaan van de organisatie voor het klein- en middelgrootbedrijf, Asosiashon di Empresa(rio)nan Chikí Kòrsou (Adeck), verschijnt er elke maand gedurende 2013 een artikel in de Éapa dat licht zal werpen op de organisatie, haar activiteiten en een ondernemer die lid is van de organisatie. Het accent ligt hierbij vooral op het belang van het midden- en kleinbedrijf.

KADER + LOGO


Ad
eck

Asosiashon di Empresa(rio)nan Chikí di Kòrsou (Adeck) werd in 1993 opgericht met als doel samenwerking te bevorderen tussen kleine bedrijven en hun belangen te behartigen. Door dit te doen zal deze sector op haar beurt kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van ons eiland, Curaçao.

Adeck gaat ervan uit dat een ondernemer bewuster moet worden over wat het betekent om zaken te doen in de huidige wereld. Adeck kan deze bedrijven op Curaçao steun verlenen en helpen om zich verder te ontwikkelen zodat ze op een professionele manier hun bedrijf kunnen uitoefenen zodat dit kan blijven groeien.


Micro-, klein- of middelgrootbedr
ijf

Bij het bepalen tot welke categorie van grootte een bedrijf behoort, worden er wereldwijd verschillende criteria gehanteerd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert de volgende omschrijving:

• Een microbedrijf is een onderneming met minder dan 5 werknemers en een omzet van minder dan een half miljoen gulden.

• Een kleinbedrijf is een onderneming met meer dan 5 maar minder dan 10 werknemers en een omzet van minder dan een half miljoen gulden.

• Een middelgroot bedrijf is een onderneming met meer dan 10 maar minder dan 50 werknemers en een omzet tussen een half en vijf miljoen gulden. Om als middelgroot bedrijf gerekend te worden, dient de onderneming minimaal aan slechts 1 van de criteria te voldoen. Een onderneming met 35 medewerkers en een omzet van 10 miljoen gulden, is een middelgrootbedrijf. Maar dit geldt ook voor een onderneming met 5 medewerkers en een omzet van 2 miljoen gulden.

In 2011 waren er op Curaçao 7.994 eenmanszaken geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, en bekend bij het CBS.

 

--------------------------------

 

Naam ondernemer: Lillian E. Provacia

Naam bedrijf: Boutique Kiki/Kiki’s Fashion

Bestaat officieel sinds: 15 november 1985

Aantal medewerkers: 1

Soort bedrijf: Kledingzaak

 

Adeck-lid Lillian Provacia is trots op haar bedrijf: ‘Boutique Kiki: voor de hoed die bij jou past’

“Bij een hoed denkt men meestal aan hoogheden zoals koningin Beatrix of aan een prinses zoals Máxima of Kate. Vroeger, in de jaren 50, droegen vooral de dames op Curaçao een hoed naar de kerk. Hoeden zijn er altijd geweest, maar misschien niet altijd even populair als nu het geval is. Er worden High Tea feestjes georganiseerd, waarbij elke dame een bijzondere hoed op heeft. Bij Boutique Kiki kan de cliënt terecht voor de exclusieve hoed die bij haar past.”


Cliën
ten

Voordat Lillian Provacia (Kiki) besloot ondernemer te worden en eigenaresse werd van Boutique Kiki, was zij werkzaam bij Maduro and Curiel’s Bank. Haar collega’s werden haar eerste en beste cliënten. Later werden dit de Engelstalige dames die regelmatig naar de kerk gingen met een hoed op. Als jonge dame is Lillian altijd een trendsetter geweest op het gebied van mode. Ze maakte bijvoorbeeld zelf ook kleding, waar ze dan heel wat complimenten voor kreeg. Niet alleen de kleurencombinaties, maar ook de stijl wekte de aandacht.


Onderne
men

Provacia stamt uit een familie waar ondernemen niet onbekend is. Zo was haar opa veehouder en verkocht hij dieren en vlees, verzorgde hij transportdiensten en verstrekte hij onderhandse leningen. Haar oma stond bekend als Barbarita, die in Otrobanda, voor Ton Fat, onder meer pinda’s en kokada’s verkocht. Ook haar twee zonen zijn tegenwoordig ondernemer. Dus het lijkt erop dat de appel niet ver van de boom is gevallen.


E
xpo

In 1987 bezocht Lillian Provacia een expo, waarna zij besloot om hoeden aan haar collectie in de winkel toe te voegen. Expo’s vormen nog steeds een bron van inspiratie voor Lillian, maar zijn vooral ook een manier om bij te blijven met de mode. Ook hebben persoonlijke kwaliteiten haar in die richting van ondernemen geduwd. Zoals zij het zelf zegt, is zij een ‘people person’. Ze houdt van datgene wat ze doet, en om met mensen bezig te zijn en het leren omgaan met allerlei verschillende karakters. Bij het kopen van de nieuwe collectie leeft zij zich helemaal in de potentiële koper in. Als vertegenwoordiger van het merk ‘Something Special’ garandeert ze dan ook dat elke hoed exclusief is.


Pas
sie

Lillian’s passie voor hoeden gaat lange tijd terug, aangezien haar moeder afkomstig is van Dominica en het daar wel gebruikelijk is om hoeden te dragen. Het is nu eindelijk zover. Na een lange periode dat hoeden dragen (bijvoorbeeld naar de kerk) niet meer zo gebruikelijk was, zijn hoeden nu weer helemaal in op Curaçao! Er worden nu regelmatig High Tea feestjes georganiseerd; zelfs Renaissance Resort & Casino heeft het idee inmiddels ook in hun bedrijfsvoering opgenomen, geïnspireerd door de damesclub Le Femmes des Beaux Châpeaux (Kiki’s Fashion) die daar een High Tea evenement organiseerde. Dit is nog een bewijs dat als je ergens in gelooft, je er voor moet gaan.


Volhard
ing

Bij het zoeken naar een evenwicht tussen de dagelijkse activiteiten naast het werk, zoals het zorgen voor haar gezin en ouders, heeft Lillian ook heel wat persoonlijke en cultuurgebonden obstakels en hindernissen moeten overwinnen om Boutique Kiki draaiende te houden. Toen het bedrijf van haar voormalige levenspartner failliet ging, heeft ze daar ook de gevolgen van ondervonden. Maar ze is niet bij de pakken neer gaan zitten, en dat is dus ook de reden waarom Boutique Kiki nu al bijna 30 jaar bestaat. Vastbeslotenheid, positivisme en volharding zijn zeker eigenschappen die bij een succesvolle ondernemer passen. Hierdoor heeft Boutique Kiki een naam weten op te bouwen in het Caribisch gebied; er komen dames uit onder meer Bonaire, Aruba, Sint Maarten en zelfs uit Suriname om speciaal bij Boutique Kiki een hoed te kopen.


Hoogtep
unt

Volgens Lillian Provacia verdient iedereen een eerlijke kans in het leven. En die probeert ze dus ook te schenken wanneer het in haar macht ligt. Één van de modeshows die haar steeds bijblijft, is de show die zij organiseerde in samenwerking met ‘Fundashon Pro Bista’ (Blindenzorg). Blinden namen onder begeleiding deel aan de modeshow. “Telkens wanneer ik hier weer aan denk, komen de emoties naar boven. Het gaat er vooral om dat je anderen zich goed laat voelen”, vertelt Lillian over een van de hoogtepunten in haar leven als ondernemer. Het specifieke voorbeeld van Elsio die beide benen verloor, maar ondanks alles positief blijft, is ook voor Lillian een aanmoediging om verder te gaan, hoewel het soms allemaal niet meevalt. De kracht om door te gaan krijgt Lillian vooral van God, maar ook haar moeder - een sterke vrouw - en haar kinderen. Ook alle andere goede feedback die zij van al haar andere trouwe klanten - waaronder ook voormalige vrouwelijke ministers - ontvangt, is een reden om door te gaan.


Bestuurslid Ade
ck

Behalve lid is Provacia zelf ook bestuurslid van Adeck. Vanuit die rol bemerkt ze dus de ontwikkelingen op het gebied van economie en zaken doen. Aangezien de huidige economische situatie op het eiland slecht is, “dienen we samen met de jeugd aan een sterkere economie te werken. We kunnen zelf veel bereiken, als we het maar willen. Boy Magdalena heeft Adeck met goede bedoelingen opgericht, nu is het aan ons om dit waar te maken! Adeck zal meer leden moeten werven, zodat Adeck een bredere basis heeft. Samen kunnen we meer. Ondernemers moeten ook niet terugschrikken om hun moeilijkheden en pijn bekend te maken. Pas als deze bekend zijn, kan er aan worden gewerkt. Ook is het belangrijk dat de leden aangeven hoe zij Adeck graag willen zien. Het is de bedoeling dat Adeck uiteindelijk een klankbord wordt voor ondernemers.”

Graag ziet Lillian Provacia Adeck verder uitgroeien tot een organisatie die steun kan verlenen aan ondernemers om hen te helpen succesvol te worden, zodat er op den duur geen ondernemingen failliet hoeven te gaan. Dit zal van de zijde van Adeck betekenen dat de organisatie naar de ondernemers luistert, advies geeft en met hen meeloopt. Kortom, ondernemers steun verlenen, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen.

Bij Boutique Kiki zijn hoeden verkrijgbaar voor diverse gelegenheden.