Home Ñapa Ñapa Huisruilen in Hollandse setting
Huisruilen in Hollandse setting PDF Afdrukken E-mail
zaterdag, 26 januari 2013 00:00
Het strand van Grand Haven: zoet water, maar verder net het Noordzeestrand.

Sommigen vinden het maar niets, voor ons is het de succesformule: huisruilen in de zomervakantie. We doen dit niet via een website of een commerciële organisatie, maar gewoon ‘via via’. Deze zomer zijn we beland in Grand Haven, een prachtig stadje aan Lake Michigan. Daar wonen veel mensen van Nederlandse afkomst. Een impressie van een Amerikaanse vakantie met een Nederlands randje.

Tekst en foto’s: Marius Bremmer Ons huis staat op de hooggelegen oever van de rivier de Grand. We kijken oostwaarts uit over een schitterend moerasgebied. Niet alleen een prachtig uitzicht als ‘s ochtends de zon opkomt, ook als de zon weer ondergaat is het geweldig om te zien hoe het lage licht over het vogelrijke gebied schijnt.

Als welkom staan een paar flessen eigengemaakte wijn op tafel, de heer des huizes maakt zelf wijn in zijn basement. Daar staan ook een prima tafeltennistafel en een pooltable.We voelen ons meteen thuis. Het huis heeft een royale tuin, vooral gazon, en is omgeven door hoge inlandse eiken. Daardoor is het binnen wel wat donker en is er niet een lekkere porch waar je ‘s ochtends al wat zon hebt.


Volle koelka
st

 

Omdat de overgrootvader van de heer des huizes uit de provincie Groningen komt, hebben de bewoners van ons huis iets met deze stad. In de huiskamer hangen aan de wanden afbeeldingen in soorten en maten van de Martinitoren, van de Grote Markt en van het A-kerkhof, allemaal wel bekend van het bordspel Monopoly.

De boekenkast is in ruilhuizen altijd een trekker: dit jaar veel boeken over geschiedenis - en dan vooral de Tweede Wereldoorlog - maar ook theologie en historie van de Verenigde Staten. Allemaal literatuur die past bij een protestantse gepensioneerde leraar geschiedenis.

Wat ook altijd een spannende kant is van het huisruilen: wat zit er allemaal in de koelkast? Koelkasten zijn in de VS altijd propvol en ook hier in Grand Haven hebben we de instructie gekregen vooral gebruik te maken van wat er aan voorraad is. En dat is heel wat. Lekkere snacks, wel drie aangebroken potten pastasaus, verse groente, een groot stuk cheddar cheese dat natuurlijk op moet en een keur aan dressings, sauzen en andere smaakmakers. Er lag nog een briefje in de keuken dat we vooral ook van de cereals moesten nemen.


Zoet wat
er

 

Grand Haven ligt aan Lake Michigan. De rivier de Grand, die langs ons huis stroomt, mondt vlak bij uit in het meer. Het stadje werd gesticht in 1834 door een bonthandelaar. Die startte er een handelspost. Al snel vestigden zich er meer immigranten die zich in het bosrijke gebied stortten op de houtkap, het verzagen en het verhandelen van hout. Er kwam een spoorlijn, de haven werd ontwikkeld, het stadje groeide en bloeide. Eind negentiende eeuw kwam ook het toerisme op gang: upper middle class Amerikanen zochten er rust aan de poederwitte stranden van het meer, genoten van de heuse duinen en de flinke branding van een van de grootste zoetwaterreservoirs ter wereld. Wat heerlijk om je in de zee te wanen, maar geen mond vol zout water te krijgen! Ook vandaag nog weten toeristen Grand Haven te vinden. Hiken, biken, watersport, diepzeevissen op het meer of gewoon zonnebaden op het strand. De vuurtoren maakt er helemaal een Hollands plaatje van.


Coast Gua
rd

 

Er is in ieder geval genoeg te doen hier! Begin augustus staat Grand Haven in het teken van het Coast Guard Festival, want de stad is de zetel van de kustwacht annex reddingsbrigade van het enorme Lake Michigan. Er is dan kermis in de Washington Street, de hoofdstraat van het stadje. Ook liggen er dan bijzondere schepen in de haven, dit jaar hele mooie uit Canada. Hoogtepunt is de grote parade: een eindeloze optocht van verklede mensen, praalwagens, historische voertuigen, muziekkorpsen, lokale en regionale politici (‘Piet Hoekstra for Congress’) en schoonheidskoninginnen komen langs - zelfs een jongedame met mijn achternaam ‘Bremmer’. Ook de lokale middenstand grijpt haar kansen om in beeld te komen, variërend van supermarktgigant van Nederlandse afkomst Meijer tot begrafenisondernemer Klaassen.

Af en toe trekken we er een ochtend of een middag op uit. Ook in de regio van Grand Haven doet het landschap af en toe erg Nederlands aan. En als je dan langs plaatsen als Borculo, Zutphen, Drenthe, Overisel, Zeeland en Holland rijdt, dan is je verbazing helemaal compleet.


Naar de ke
rk

 

Het wemelt in Grand Haven van de kerken, het is er bijna Grand Heaven. Kerken van Nederlandse origine domineren, zoals diverse Reformed ( = Gereformeerd) Churches en de daar weer - naar goed Nederlands gebruik - van afgescheiden Christian Reformed Church. Zondags in de hal van de Second Christian Reformed Church worden we hartelijk begroet, de kinderen krijgen van een oude kerkganger elk een Wilhelminapepermunt! Tijdens de dienst heet dominee Michael Koetje, ook van Nederlandse afkomst, ons hartelijk welkom. Meer dan de helft van de leden blijkt volgens de ledenlijst een Nederlandse achternaam te hebben. Sommigen spreken ons bij het koffiedrinken na afloop nog aan in het Nederlands. Terpstra, Dijkema, Ottens, Hordyk, Lubbers: Nederlandse namen te over. Hetzelfde beeld krijgen we de volgende zondag in de Trinity Reformed Church, waar ds. Randy Bremmer predikant is, nota bene een achterneef van mij! Zijn ouders emigreerden in de jaren 50 van de vorige eeuw vanuit Waddinxveen en Gouda naar de VS. Na de dienst praten we onder de koffie met de oude mevrouw Van Elzelingen, die als 16-jarige het grote Duitse bombardement op Roterdam nog meemaakte. Van alle oudere Nederlandse immigranten krijgen we het idee dat ze terugkijken op een prachtig leven in hun nieuwe vaderland.


Meijer Supermar
kt

 

Het is een genoegen om boodschappen te doen in de grote supermarkt Meijer. De uit het Overijsselse Hengelo afkomstige Hendrik Meijer begon in 1934 - midden in de crisisjaren van de vorige eeuw - samen met zijn toen veertienjarige zoon Frederik zijn latere kruideniersimperium met geleend geld. Zoon Frederik overleed pas vorig jaar en liet 190 megasupermarkten in vier noordelijke staten na, met Grand Rapids als hoofdkantoor. Frederik Meijer stond in de miljonairslijst van Forbes en gooide hoge ogen met zijn Meijer’s Garden: een schiterend tuinencomplex annex openluchtmuseum in Grand Rapids, met veel kunst à la het Nederlandse Kröller-Müller museum.

Bij elke ingang van een Meijer-supermarkt staat een van de lokale senioren in Meijer-uniform de klanten welkom te heten en eventuele vragen te beantwoorden. Daar staan ook scootmobiels klaar om veel te dikke klanten van vervoer te voorzien in de winkel waar - toegegeven - de afstanden binnen de winkel enorm zijn. Meijer is vriendelijk geprijsd en verleidt klanten met aantrekkelijke aanbiedingen, waarbij de prijs daalt naarmate je meer van dezelfde producten aanschaft. Dat voorkomt dat je alsnog bij Wall Mart terecht komt, die prominent aan de andere kant van de straat aanwezig is. In de supermarkten van Meijer is ook een speciaal pad met aparte secties voor dominante groepen immigranten: een Italiaanse sectie, een Duitse, een Oost-Europese, een Mexicaanse en een Nederlandse. Daar vind je hagelslag, appelstroop, banketstaven, ontbijtkoek, koekjes van Verkade, stroopwafels, Conimexproducten, soepen van Honig en verschillende soorten pepermunt. Hier kocht de vriendelijke man uit de kerk zijn Wilhelminapepermunten!


‘You may keep i
t’

 

In dit deel van de VS zijn de mensen gematigder wat betreft obesitas en de dames hebben niet van die harde stemmen zoals in New York en mensen rijden niet in van die overdreven grote auto’s zoals je elders in de VS wel ziet. Het is vast de Nederlandse invloed die de mensen tot matigheid dwingt. Ons valt ook op dat iedereen die we spreken heel erg vriendelijk en belangstellend is en best in voor een goed gesprek over inhoudelijke zaken. Niks oppervlakkige Amerikanen dus.

We hebben weliswaar onze TomTom, maar zouden graag ook een kaart van de stad en van de regio hebben. In de plaatselijke boekhandel verkopen ze die niet, maar ze zitten er wel velegen om een praatje. De verkoper: “Are you from The Netherlands? My name is VanderSys and my grandparents came from Gelderland. And my colleague is mrs. Wessel, she’s from Dutch origin too.” Ze verwijzen ons door naar een benzinestation aan de overkant, waar we aan de praat raken met de bediende. Hij vraagt nieuwsgierig naar waar we vandaag komen en roept dan enthousiast uit: “My name is Boersma, I have Dutch roots.” Kaarten verkopen ze niet, maar Boersma loopt naar zijn auto om ons zijn eigen exemplaar te geven. “You may keep it!”


Nederlandse nam
en

 

VandenBerg heeft in Grand Haven een bedrijf in internet solutions en de lokale travel agent heet De Jonge en ook de twee grote funeral homes verraden een Nederlandse achtergrond: Van Zandwick, Bartels & Kammeraad Funeral Home en Klaassen Family Funeral Home. Ook op de boerenmarkt op zaterdagochtend vallen de Nederlandse namen op van agrariërs in deze regio: Visser Farms, Reenders, Diemer enzovoort. Hetzelfde beeld zie je natuurlijk in het even verderop gelegen stadje Holland en in het veel grotere Grand Rapids.

De tuinman is ‘Dykstra Landscaping’ en Steve Matthies en Ron Wierenga zijn twee lokale makelaars.

Hoogtepunt van Nederlandse namen is natuurlijk de plaatselijke begraafplaats en het telefoonboek: wat een bekende Nederlandse achternamen allemaal.


Lachwekke
nd

 

Bij de kerk ontmoeten we een ouder echtpaar dat interesse toont om ook eens met ons van huis te ruilen. Ze bieden als kennismaking een dagje kajakken aan bij hun mobile cottage, anderhalf uur noordelijk van Grand Haven. Mevrouw haar grootmoeder komt uit het Groningse Bedum. Tegen mijn grootvader zei ‘oma’ altijd: ‘Hou je bek’. Weten jullie wat dat betekent? Het is lachwekkend, maar ook aandoenlijk. De man heeft ook een Nederlandse achternaam, maar geen idee meer waar zijn voorouders vandaan komen. Een paar dagen later zijn we aan het kajakken op de Père Marquette River, in een prachtig natuurgebied.

Lange vingers, bokkenpootjes, stroopwafels, krakelingen, theebiscuitjes, prince fourré, ontbijtkoek, roggebrood, beschuit: allemaal verkrijgbaar in Grand Haven.
Het stadje Holland, vlakbij Grand Haven, buit haar Nederlandse historie uit.
In Michigan kan je heerlijk kajakken op de Père Marquette River.
Wandelen in de duinen: je waant je in Nederland.