Home Ñapa Ñapa ‘Lichter staan in het leven’
‘Lichter staan in het leven’ PDF Afdrukken E-mail
zaterdag, 26 januari 2013 00:00
Vlnr. Thomas van den Berg, Ilse Daal, Pauline Prinsen, Jennifer Moesker, Monica Eleonora en Korra Pietersz.

Iedereen wil gelukkig zijn. Maar de manier om dat ideaal te bereiken verschilt per persoon. De een zoekt het in God, de ander in genot en sommigen vinden het in de welzijnsmarkt. Onlangs bezochten zo’n duizend mensen de beurs ‘For Body, Mind and Soul’ in het WTC waar meer dan 50 exposanten tools aanreikten voor het vinden van een balans tussen werk en privé, lichaam en geest, emotie en ratio.

Tekst: Nelly Rosa Foto’s: Ken Wong Verzin het en het is er: workshops ‘Free your voice’, ‘Hatha Yoga’, ‘Mindfullness Meditation’, ‘Communiceren met Engelen’, ‘Lach Yoga’ en ‘Innerdance’. Ze komen allemaal neer op het vinden van balans. Het geluk zit uiteindelijk in jezelf. Door onze consumptieve en statusgerichte maatschappij zijn we de connectie met onszelf kwijtgeraakt.

“Op Curaçao zijn er meer dan 90 organisaties die zich richten op de welzijnsmarkt”, vertelt Ilse Daal, één van de oprichters van de stichting Healing Hearts Curaçao die het evenement samen met Oasean Vision NV organiseerde. Daal runt samen met haar partner Thomas van den Berg spiritueel centrum Nos cu Nos, een plek waar mensen op zoek kunnen gaan naar zichzelf, een ruimte waar ze hun verhaal en emoties kunnen delen. Omdat de wellness niche op Curaçao zich onder de radar bevindt, weten ook de beoefenaars zelden van elkaars bestaan af. Ook Daal, die het centrum acht jaar geleden op Curaçao opende, vroeg zich af waar ze mensen naartoe kan verwijzen als er geen plaats is bij Nos cu Nos. “Ik was verbaasd toen we naar aanleiding van de beurs 92 e-mails ontvingen van personen die alternatieve geneeswijze beoefenen”, zegt Daal.

Volgens Korra Pietersz-Juliana van Oasean Vision zie je dat steeds meer mensen zich openstellen voor het ontastbare. “Bezoekers kunnen tijdens de beurs zelf uitzoeken wat wel en wat niet bij hen werkt. Als je het nooit zelf ervaart, weet je het niet.”

 

Ontspannen

Hilda Mercalin (64) heeft zojuist de workshop innerdance gevolgd bij Ilse Daal. Een workshop waarbij de deelnemers op een ‘zachte’ manier in contact komen met hun gevoel. Door dans te koppelen aan thema’s ontstaat de mogelijkheid om gevoelens, gedachtes en fysieke emoties te onderzoeken en hier uiting aan te geven. Doel van de workshop is leren om los te laten: pijn en herinneringen die mensen jaren in hun greep houden. De workshop begint met een kennismakingsronde. De deelnemers begroeten elkaar door hun wang tegen de wang van de ander te drukken terwijl ze zich voorstellen. Onderlinge barrières worden door het fysieke contact doorbroken. Terwijl het Ave Maria sereen op de achtergrond klinkt, krijgen ze de instructie om door de neus in en uit te ademen. “Vervolgens konden we ons onszelf door middel van bewegingen uiten”, resumeert Mercalin die de workshop als zeer positief heeft ervaren. “Op het einde voelde ik de spanning uit mijn lichaam vloeien. Ik liet alle stress los.”

Met de jaarwisseling net achter de rug hebben veel mensen het voornemen om lichter te leven. Ze verlangen naar een tijd van optimisme en ontspanning. Met de cursus ‘Volg je Art’ van beeldend therapeute Yolanda Wiel krijgen zowel kinderen als volwassenen de kans om hun artistieke kant te ontwikkelen binnen een veilige setting. Via haar praktijk Dareling geeft ze beeldende therapie als behandelmethode voor met name kinderen met psychosociale moeilijkheden. Ze gebruikt verschillende therapeutische invalshoeken, variërend van gedragstherapie tot psychoanalyse. Kenmerkend tijdens de sessies is de inzet van beeldende middelen, zoals teken-en schildertechnieken, houtbewerking, werken met klei, textiel en metaal. De cliënten leren omgaan met tegenslagen en leren emoties te reguleren. Met ‘Volg je Art’ richt ze zich ook op volwassenen. “Als je het toch hebt over body, mind en spirit dan sluit deze cursus daar op aan”, legt Marleen de Valk uit die de stand voor Wiel bemant. “Bij deze cursus hoeft helemaal niets. Het is geen therapie. Het enige wat je moet doen is op ontdekkingstocht gaan naar jezelf.”

 

Mindful eten

Jezelf kennen is volgens diëtiste Rachna Blom ook het belangrijkste bij afvallen. “Mensen hebben niet meer kennis nodig over gezond eten, ze moeten het gewoon doen. Als je jezelf kent dan kan je je gedrag veranderen.”

Femke Haex, voedingsdeskundige en fysiotherapeut, heeft als uitgangspunt dat je moet kunnen genieten van een voedings- en bewegingspatroon dat in balans is. Daarmee kan en zal je je ideale figuur bereiken. “Het gaat er niet alleen om wat je eet, maar ook hoe je met eten omgaat.” Ze is een voorstander van mindful eten. Alle ervaringen rond eten worden bij mindful eten aandachtig geobserveerd. Van smaken en geuren tot gevoelens van honger en verzadiging. Automatische patronen over eten worden hierdoor gestopt. “Doe de radio, tv of pc uit en geniet van je maaltijd met een kaars aan”, aldus Haex.

 

Natuurlijke producten

Celeste Johannes (41) besloot vorig jaar om haar krullen niet meer chemisch te ontkroezen. Zij is een van de vele vrouwen met Afro-roots die bewuster worden van hun eigen identiteit. “Bovendien drogen producten met chemicaliën mijn haar uit. Mijn haar ziet er gezonder uit nu ik weer ‘natural’ ben en biologische producten gebruik”, vertelt Johannes. De meeste fabrikanten gebruiken de reinigingsmiddelen Sodium Lauryl Sulfate (SLS) of Sodium Laureth Sulfate (SLES ) omdat ze veel schuim produceren en goedkoop zijn. Maar SLS reinigt zo sterk, dat het ook gebruikt wordt om garagevloeren te reinigen en motoren te ontvetten. Uit onderzoek zou blijken dat deze chemische stoffen op lange termijn kankerverwekkend zijn. Biologische haarproducten zijn vrij van giftige en potentieel kankerveroorzakende chemicaliën. Nadeel aan deze biologische producten is het prijskaartje dat eraan hangt. “Shampoo en conditioner met natuurlijke ingrediënten zijn duur. Terwijl, als je zelf thuis aan de slag gaat met kruiden, fruit en groente uit de tuin je voordeliger uitkomt. Bovendien werken ze even goed.” Maar zolang ze niet weet welke producten ze moet gebruiken is ze overgeleverd aan de kennis en kunde van anderen. Op de beurs spotte ze Take A Look, een winkel die gespecialiseerd is in onder meer aromatherapie en natuurlijke zeep. “Helaas verkopen ze geen haarproducten”, zegt Johannes.

Soranyi Maria Abrev promoot samen met een studiegenoot van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) producten van het Nederlandse merk Rituals. Het is de ambitie van de tweedejaarsstudenten International Business om dit assortiment van luxe-artikelen op Curaçao te verkopen. Binnenkort moet de winkel Beautify de deuren openen. En als dat te hoog gegrepen is willen de studenten de verzorgingslijn in supermarkten, botika’s en bij evenementen slijten. Het bedrijf heeft naast honderden verkooppunten in Nederland vestigingen in Dubai, Düsseldorf en Lissabon. “Het merk is een succes. Rituals maakt gebruik van natuurlijke, duurzame en biologische ingrediënten. De kans op allergische reacties is klein”, vertelt Abrev enthousiast. De huidproducten zijn gewild. De lijst met gegevens van mogelijke klanten is hoopgevend. “De meeste mensen kennen Rituals uit hun tijd in Nederland”, vertelt de International Business-student. Omdat Curaçao een zogenaamde small market is, ziet het moederbedrijf er geen brood in om een Rituals-winkel op het eiland te openen. Resellers kunnen echter de producten met klinkende namen zoals Serenity hand lotion, Magic Touch en Summer Rain doorverkopen. Op het gebied van skincare meet Rituals zich aan merken als La Prairie en Chanel. Het bedrijf heeft zich op de markt gezet als een onderneming die dagelijkse routines verandert in mooie rituelen. Abrev: “We gaan geen producten verkopen, maar een experience, momenten van simpel en puur geluk.”

 

Massage

In de verschillende exhibitieruimtes worden massages aangeboden van voetreflexologie-massage tot shiatsu, een oosterse drukpuntmassage. Een bezoeker ligt op een mat op de grond terwijl de therapeute druk uitoefent met handen, ellebogen en knieën gecombineerd met het oprekken van spieren en ademhaling. Hierdoor wordt de levensenergie opgewekt die de energiestroom bevordert naar alle delen van het lichaam. Na een behandeling voel je je opgekikkerd, zijn je gewrichten soepel en je hoofd is helder.

Fysiotherapeute Milou Lindeman combineert deze holistische en energetische vorm van genezing met westerse gezondheidszorg. Volgens de fysiotherapeute missen we door de technologische wereld om ons heen het contact met de natuur, maar ook het contact met ons eigen lichaam. Ook huisarts Ron Vonhögen past, als de reguliere behandeling geen uitkomst biedt, alternatieve geneeswijzen toe. “De westerse geneeskunde kent ook haar grenzen.” Hij dringt de alternatieve behandelingen zoals lichttherapie en kristallegging niet op. Maar als een patiënt uitbehandeld is, dan kunnen ze meer baat hebben bij een holistische benadering. Wanneer lichaam en geest samen behandeld worden kan dat tot een positief resultaat leiden.

Wellness-toerisme

In de tijd van de Indianen diende Curaçao als rustplaats van het Caribisch gebied. Indianen van het vasteland kwamen naar het eiland om weer op krachten te komen, om te ‘helen’. Ook zieke zeelieden werden tijdens de ontdekkingsreis van Alonso de Ojeda op Curaçao achtergelaten. Ze herstelden tegen alle verwachting in. Het eiland kreeg de naam ‘Ilha da curacão’ oftewel eiland van genezing. De helende kracht van het eiland is misschien een optelsom van verschillende factoren. De endemische vruchten boordevol vitaminen, het zoute water en de vegetatie. Eén zijn met de energie die vrijkomt uit zon, zee, aarde en lucht is het basisprincipe van natuurlijke genezing. Dit verhaal maakt Curaçao aantrekkelijk voor mensen die willen ontdekken wat het eiland inzake natuurlijke geneeswijzen te bieden heeft. Zoeken naar geestelijke verlichting is tegenwoordig mainstream geworden. Ook voor Curaçaoënaars getuigt het bezoekersaantal van ‘For Body, Mind and Sou. “Ik voel het”, zegt Daal. “Curaçao is klaar voor spirituele evenementen.”

Zo’n duizend mensen bezochten de beurs For Body, Mind and Soul in het WTC.
Soranyi Maria Abrev promoot samen met een studiegenoot producten van het Nederlandse merk Rituals.
Alternatieve geneeswijze was een van de onderdelen van de beurs.