Home Ñapa Ñapa Zuinig zijn met de zee
Zuinig zijn met de zee PDF Afdrukken E-mail
zaterdag, 02 februari 2013 13:46
Blije gezichten als de kinderen uit het water komen.

De basis voor de bescherming van de natuur ligt in de kinderjaren van de mens. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan. Met dit in het achterhoofd werd de stichting Kids for Coral opgericht. Kids for Coral begrijpt waar het om gaat en leert kinderen te snorkelen, te genieten van deze stille wereld, maar nog belangrijker: het belang van de bescherming van het koraalrif. De locatie waar deze lessen worden gegeven wisselt en dit keer wordt er op Sunset Waters gesnorkeld. Het zijn de zogenaamde ‘vrije stranden’ waar de activiteiten plaatsvinden, want voor stranden waarvoor toegang moet worden betaald is er geen geld.

Tekst: Marja Berk Foto’s: Ken Wong In de onderwaterwereld van Curaçao heerst rust, schoonheid en sereniteit. Ook daar ontmoet men culturele diversiteit inclusief de heersende wetten van de natuur. Vooral in de buurt van een koraalrif is veel moois te beleven.

Maar voor hoe lang nog? Het koraalrif is kwetsbaar en van een schoonheid die niet verloren mag gaan. Het koraalrif heeft te lijden onder reeds bestaande en toenemende stress door bijvoorbeeld overbevolking, kustontwikkeling en industriële activiteiten. Tel daar vernieling bij op en de ramp is compleet. Dit gevaar dreigt helaas ook voor ons prachtige Curaçao.

Marianne Kros is één van de oprichters van de stichting en enthousiast over de resultaten die worden geboekt. Kros: “Educatie op dit gebied, in de vorm van Kids for Coral, is eigenlijk al in de jaren 80 gestart door Reef Care. Zij houden zich al heel lang bezig met het behoud van het koraalrif. Door omstandigheden was er geen toekomst meer voor Kids for Coral en zelf vertrok ik naar Amerika. Toen ik in 2002 terugkeerde naar Curaçao werd ik door een stagiaire van Reef Care benaderd. Zij zocht vrijwilligers om het project nieuw leven in te blazen. Dat heb ik gedaan, samen met Norine Griffith. Dat ging uitstekend, maar helaas is Norine een aantal jaren geleden overleden. De voorzitter werd toen Glenn Fraites en we zijn er wel mee doorgegaan.”

Het doel van Kids for Coral is om minderbedeelde kinderen te onderwijzen over het belang van de onderwaterwereld. Juist de minderbedeelde kinderen van Curaçao verdienen deze kans, even weg uit hun eigen omgeving en iets anders aan hun hoofd en omdat zij ook in de toekomst kunnen bijdragen aan een betere omgang met het koraalrif.


Tien scholen per jaa
r

Daartoe worden scholen benaderd waarbij sinds kort ook scholen op Banda’bou worden betrokken. In totaal wordt door de commissie van Kids for Coral met tien scholen per jaar contact gelegd en op deze zaterdag is de Divi Divi lomschool aan de beurt. Ten eerste wordt er lesgegeven in goed snorkelen: materiaalgebruik, snorkeltechniek en veiligheid. Ten tweede wordt over het rif en haar bewoners geleerd: wat zijn koralen, wat leeft er zoal onder water, welke invloed heeft de mens op het koraal. En wat kunnen de kinderen zelf doen om het koraal te beschermen.

Het materiaal wordt door de stichting verzorgd, maar daar is wel geld voor nodig. “We werden en worden nog steeds gesponsord door Citco. Daar zijn we erg blij mee. We betalen er niet alleen de materialen van, maar ook T-shirts met ons logo voor de kinderen. Je ziet dat zij een wit shirt dragen. De volwassen vrijwilligers dragen een geel shirt. Dat is noodzakelijk voor de herkenbaarheid. Als een kind een van ons nodig heeft, zijn we direct te herkennen. Aska Insurances faciliteert de verzekeringen voor de kinderen. Dat is eveneens noodzakelijk en niet alleen tijdens het snorkelen. We halen en brengen de kinderen met een gehuurde schoolbus. Daar mag geen enkel risico mee genomen worden”, vervolgt Kros. “En over risico gesproken, we hebben vrijwilligers die uitgebreid EHBO hebben gedaan. Dat is uiteraard heel belangrijk. Stel dat er iets gebeurt, dan kan er direct worden ingegrepen. Slijtage van de materialen is groot, daar wordt het sponsorgeld eveneens voor gebruikt. Maar je begrijpt dat nieuwe sponsors en donateurs meer dan welkom zijn.”


Nooit gesnorkel
d

Het merendeel van de kinderen heeft nog nooit gesnorkeld en er gaat dan ook een wereld voor hen open als ze kennismaken met de flora en fauna onder water. “Je ziet ze genieten en ze zijn ongelofelijk enthousiast”, lacht Kros. “We laten ze zien wat alles is en leggen uit dat vuil uit de zee verwijderd moet worden. Plastic en glas wordt dan ook direct weggehaald. We leren de kinderen ook de baai schoonmaken.” Het is bewustwording waar hard aan wordt gewerkt. Zuinig zijn met de zee is het devies van Kids for Coral. “Educatie is zo belangrijk. We hameren bijvoorbeeld op het feit dat het geen enkel nut heeft een krab dood te maken. Waarom zou je? Respect voor elk leven is van essentieel belang. Het voordeel van deze cursus is dat het belang van bescherming van het koraalrif en respect voor de natuur wordt overgebracht op familie, vriendjes, vriendinnetjes. Het werkt absoluut op de lange termijn. Elk mens dat leert de natuur te respecteren is er één!”

Terwijl Marianne Kros enthousiast haar verhaal doet, spreekt Glenn Fraites even verderop de inmiddels aangekomen groep kinderen toe. Over wat wel en niet mag, over het doel van de lessen, over het belang van betrokkenheid bij de natuur. Achter de groep staat een grote tafel met frisdrank en etenswaren. “Tja”, zegt Kros, “sommige van deze kinderen komen hier zonder ontbeten te hebben. Triest, maar waar. Wij zorgen dat hun maag wordt gevuld.”


Bezoek Sea Aquarium

Kids for Coral benadert, zoals vermeld, per jaar een aantal scholen over deelname aan de snorkel- en natuurlessen. Marianne Kros vertelt dat het om ‘gewone’ scholen gaat én scholen in het bijzonder onderwijs. De lessen worden in het weekeinde gegeven en er wordt per school vier keer gesnorkeld. “Het gaat om twee weekenden achter elkaar, met tussendoor op de woensdagmiddag een bezoek aan het Sea Aquarium. Sommige kinderen zijn daar nog nooit geweest. Ze vinden het geweldig en een openbaring. Ook daar krijgen ze les en kunnen ze bepaalde dieren ook aanraken in de touch tanks. Ze geven de haaien en roggen te eten. Dat is heel belangrijk om de beleving en betrokkenheid nog groter te maken.”

Die betrokkenheid wordt ook nog eens gestimuleerd door de pupillen een boekje te geven. Een snorkelboekje. De inhoud benadrukt de mondeling gegeven lessen en het blijkt een werkboekje te zijn, waarin ook veel afbeeldingen van koraal, vissen en snorkelaars zijn verwerkt. Op de laatste pagina’s worden vragen gesteld die in het boekje zelf kunnen worden beantwoord. Aan het eind van de cursus krijgen de kinderen nog meer mee naar huis: een certificaat van deelname waarop de diverse onderdelen staan vermeld die zijn doorlopen.

Nieuwsgierig naar de beleving van de kinderen praat ik met Alex Hellings. Hij zit in groep G en is 12 jaar, bijna 13, voegt hij er niet zonder trots aan toe. Op zijn witte T-shirt prijkt het logo van Kids for Coral en wat verlegen beantwoordt hij de vragen. “Ik heb al eens eerder gesnorkeld hoor. Met mijn vader”, zegt hij desgevraagd. “Toen de juffrouw vroeg of ik zin had om met Kids for Coral te snorkelen heb ik natuurlijk ja gezegd.” Snorkelen vindt hij niet echt spannend, maar ‘ik vind het wel leuk om dingen te leren over de zee en hoe het koraal beschermd kan worden’. “Je moet van de dingen afblijven”, zegt Alex resoluut. Wat hij later wil gaan doen weet hij nog niet.

Jo-An Astudillo heeft nog nooit gesnorkeld. “Dit is voor mij de eerste keer”, zegt de 12-jarige. “En ik ga zeker mijn best doen om dingen te leren. Over vissen en hoe ik de zee moet schoonhouden. Dat vind ik leuk. Ik houd erg van dieren en vind vissen ook mooi.” Uit het gesprekje blijkt hoezeer Jo-An betrokken is bij de natuur. Ze heeft thuis ook veel dieren, vertelt ze. “Als ik dat snorkelen nou erg leuk vind, ga ik mijn moeder vragen of ik het vaker mag doen. Ik wil graag leren hoor, en helemaal over dieren.” In tegenstelling tot Alex weet Jo-An precies wat ze later wil gaan doen. “Ik wil actrice worden, maar ook kinderen helpen die het niet zo goed hebben. Dan kan ik kinderen een beetje blij maken, dat vind ik belangrijk.” Ze is ook vast van plan te gaan studeren in Nederland. “Dat is leuk en dan ben ik ook bij mijn familie”, lacht ze.

Dat Jo-An een groot hart heeft blijkt uit het feit dat ze vaak kleding aan haar moeder meegeeft voor andere kinderen. “Mijn moeder is juffrouw op een school. Als ik kleren van mijzelf niet meer leuk vind, geef ik deze aan haar mee. Voor de meisjes in haar klas.” Ze loopt terug naar haar vriendinnen die op haar wachten. Klaar om een kijkje te nemen in de onderwaterwereld.

KADER

Dringend vrijwilligers nodig

Marianne Kros doet dit vrijwilligerswerk met hart en ziel. Zij is van mening dat scholen wat meer aandacht zouden moeten besteden aan de zee en wat zich er allemaal in bevindt. Maar ze vertelt ook dat de stichting een probleem heeft. “We komen echt vrijwilligers te kort. Dus als je het niet erg vindt wil ik hier graag een dringende oproep doen. Er zijn écht nog mensen nodig en het maakt niet uit of deze oud of jong zijn en je hoeft geen Papiaments te spreken. Iedereen is van harte welkom. Het is uiteraard ook leuk om te doen, niet in het minst omdat je - al ben je zelf een fervent snorkelaar - nog steeds nieuwe dingen onder water ziet. Ik leer zelf nog steeds als ik snorkel.”

Streamers:

‘Ik wil graag leren, en helemaal over dieren’

‘Respect voor elk leven is essentieel’

Glenn Fraites legt een en ander uit over het snorkelen bij Playa Lagun.
Glenn Fraites en Marianne Kros.
Er worden nog vrijwilligers gezocht voor Kids for Coral. Papiamentu is niet verplicht, enthousiasme wel.