Home Ñapa Ñapa Werk bevrijd van dogma’s
Werk bevrijd van dogma’s PDF Afdrukken E-mail
zaterdag, 09 februari 2013 00:00
Vogels symboliseren vrijheid en Yubi Kirindongo vindt het heerlijk om ze te maken.

Wie is niet bekend met Hubert ‘Yubi’ Kirindongo? De lokale, unieke en bovenal Caribische kunstenaar die internationale faam geniet tot in China toe. De ‘enviro-sculptor’ wordt hij ook wel genoemd, alhoewel hij zelf niet echt een voorstander is van wat voor benaming dan ook.

Tekst: Oetie Basilio Hij is lokaal, hij is Caribisch, hij wil uniek en origineel zijn, en hij is uniek en origineel. Hij is zichzelf en werkt vanuit het hart. Het originele en het Caribische aspect staan bij hem voorop en zijn drang naar originaliteit en prestatie vormen belangrijke inspiratiebronnen voor hem.

Van kinds af aan moest Kirindongo altijd al iets in zijn handen hebben om mee bezig te zijn: een draadje, een blaadje van een boom – zoals aardig om ook te bemerken tijdens ons gesprek. “Het maakt niet uit wat, als het maar op de een of andere manier vervormd kan worden.” Zonder er bewust voor gekozen te hebben, meer zijn drang naar originaliteit volgend, doet hij op een mooie manier aan recycling en tovert afvalmateriaal om tot kunstwerken.

Medio jaren zeventig was Kirindongo nog beroepskunstenaar in Nederland. Hij schilderde in die tijd omdat hij al sinds zijn jeugd een passie had voor tekenen. “Alleen voor tekenles ging ik naar school.” In Nederland ontwikkelde hij zich verder als kunstenaar, en wel in een tijdsperiode van vele omwentelingen, de hippietijd. “Ik werd door de nieuwe ontwikkelingen geïnspireerd om dingen met een ander oog te gaan zien, om het magische aspect van het zicht te vinden.” En hij noemt met plezier de bekende optische illusie ‘What’s on a man’s mind’ met Sigmund Freud. Zelf maakt hij zo bijvoorbeeld gebruik van het mooie effect dat schaduw teweeg kan brengen.

Het werken met autobumpers ontdekte Kirindongo toen hij eind jaren zeventig naar Curaçao terugkeerde. “Ik ontdekte de andere kunstvorm van bumpers, de techniek van blaasbumper, hoe je er beeldhouwwerk mee kan maken, en het schilderen werd toen al minder. De bumper was geen uitvinding, maar toch een kleine ontdekking, een materiaal, anders dan wat alle andere kunstenaars in het verleden gebruikten, en mijn motto, mijn doel is om materialen te gebruiken die andere kunstenaars nog niet gebruikt hebben... of in ieder geval voor zover ik daarvan op de hoogte ben.” Het interessante van beeldhouwwerk vindt hij ook dat je er grote, monumentale werken mee kan maken, zoals de obelisk die hij met duidelijke waardering als voorbeeld noemt. En verder: “Tekenen kan iedereen wel een beetje doen, ik wil origineel zijn.” De kunstenaar werkt nu al jarenlang met bumpers, ijzer, cement, zand, modder, computerchips, gewoon met alles. Op de vraag of hij het tekenen niet mist: “Ik teken eigenlijk nog steeds. Ik teken met draden, ik teken met ijzer.”

Zijn inspiratie is niet continu aanwezig, maar als het er eenmaal is vliegen de kunstwerken als paddenstoelen uit de grond. “In gedachten zie ik het ontwerp dan voor me, maar ook het te gebruiken materiaal.” Zijn inspiratie uit zich in een soort van meditatieve of geestverruimende staat waarbij dagelijkse beslommeringen wegvallen en de geest zich vrij kan laten gaan. Elk jaar opnieuw is deze inspiratie er in ieder geval weer volop rond de kersttijd. ‘Divine Inspiration’ hebben we het even genoemd. Zijn drang naar het maken van unieke kunstwerken leidt ertoe dat hij continu weer nieuw materiaal ontdekt en gebruikt, materiaal dat vanaf het begin al aangeeft waar het het beste voor gebruikt kan worden. En voor wat betreft vormgeving vindt Kirindongo het heerlijk om vogels te maken, in wat voor vorm dan ook. “Ze symboliseren vrijheid.” En het is die vrijheid, los van dogma’s en regels, die zijn werk karakteriseert.

Hoe uitzonderlijker het materiaal, hoe groter de uitdaging. Materiaal vormt al een inspiratiebron op zich. Dit paard van Yubi Kirindongo bestaat uit metalen strippen.