Home Ñapa Ñapa Introductie Slavernij Online
Introductie Slavernij Online PDF Afdrukken E-mail
zaterdag, 09 februari 2013 00:00
Laurendo Andrea

Tekst: Otti Thomas Het gedicht Litteken van de Arubaanse schrijver Quito Nicolaas, een aankondiging van een boek over kerk en slavernij, maar ook een opmerkelijk verslag over de inzet van Afrikaanse slaven in het voormalige Nederlands-Indië. Het zijn enkele voorbeelden van de eerste bijdragen aan de website slavernijonline.com, die in januari geïntroduceerd werd bij de vereniging Ons Suriname in Amsterdam.

 

Slavernij Online is een initiatief van het International Institute for Scientific Research voor nieuwe wetenschappelijke inzichten over kolonialisme en slavernij. Het moet een platform worden voor informatie over de trans-Atlantische slavenhandel en de gevolgen van die periode, zo benadrukte hoofdredacteur Kenneth Donau. “Het initiatief zal een belangrijke bijdrage leveren aan de daadwerkelijke verwerking van het trauma veroorzaakt door het slavernijverleden”, zei hij tijdens de introductie in Amsterdam, die vrijwel gelijktijdig plaatsvond met een vergelijkbare ceremonie in Paramaribo. “Slavernij Online zal een tegengeluid over de erfenis van het slavernijverleden laten horen. (...) Niet alleen het verhaal vanuit de daders of vanuit bronnen gemaakt door de daders, maar ook het verhaal vanuit slachtoffers en vanuit bronnen gemaakt door de slachtoffers.”


Redemption Son
g

Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam werd al enigszins duidelijk om welke verhalen het gaat en welke emoties daarmee gepaard gaan. Bob Marley’s Redemption Song, het lijflied van Slavernij Online, werd van het begin tot het eind uit volle borst meegezongen en hier en daar kracht bijgezet door uitroepen ter bevestiging in de zaal: “Yes, yes.” Simia Literario presenteerde het gedichtenboek Topa Tula, gevolgd door Laurendo Andrea’s energieke voordracht van Mi A Topa Tula, een gedicht over een gesprek met de bekende vrijheidsstrijder.

Surinamers hebben vergelijkbare rolmodellen. Voor kunstenaar, musicus en schrijver André Mosis is het zijn betovergrootvader met de lange naam Osuwa Golo Brefumaini Brobi Dyani Kankasu Maini Baluba Fu Kumasi. Aan de hand van afbeeldingen op Slavernij Online vertelde Mosis over de gevangenneming van zijn voorouder, de reis naar Suriname en de uiteindelijke vlucht van de plantage waar hij gedwongen wordt te werken. “Hij vroeg zich af waarom hij zijn krachten verder moest verprutsen voor de eigenaar, vluchtte het bos in en kwam terug om zijn broeders en zusters te bevrijden.”

 

Slavernij Online wil de slavernij echter ook binnen een bredere context plaatsen. Dr. Kwami Minako, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, wees op het feit dat veel historische gebeurtenissen en ontwikkelingen uiteindelijk draaiden om de vrijheidsstrijd, de Tachtigjarige Oorlog en de Vrede van Utrecht, maar ook de emancipatie van de arbeider en van de vrouw.

Mitchell Esajas, student bedrijfskunde en antropologie, toonde met een tijdlijn van de wereldgeschiedenis aan dat de periode van de trans-Atlantische slavenhandel, hoeveel sporen die ook heeft nagelaten, uiteindelijk maar een klein deel uitmaakt van de geschiedenis. “Er zijn ook zoveel mooie dingen gebeurd. We moeten een manier vinden om onze gevoelens te erkennen en op een positieve manier te gebruiken.”

Andre Mosis