Home Ñapa Ñapa Komedie met diepere boodschap
Komedie met diepere boodschap PDF Afdrukken E-mail
zaterdag, 16 februari 2013 00:00
Edion ‘Loloi’ Booy

Tekst: Victorine Stille Verscholen achter zonnebril en pet zit Edion ‘Loloi’ Booy op het bankje voor Teatro Luna Blou. ‘Loloi’ vanwege zijn rol in Loloi na Porta di snack. Het stuk waar hij waarschijnlijk wel de meeste bekendheid mee verwierf, maar lang niet zijn enige. Op zijn twintigste stond hij voor het eerst op de planken en nu, 23 jaar later, heeft hij vele toneelstukken en projecten op zijn naam staan.

De rode draad in zijn acteerwerk is de komedie met een diepere boodschap. Hij wil dat zijn publiek een leuke avond heeft. Als het stuk de mensen ook nog tot denken aanzet, dan heeft Booy zijn doel bereikt.


Serieuze hum
or

In zijn natuurlijke habitat van Teatro Luna Blou steekt ‘Loloi’ enthousiast van wal. “Ik was negentien jaar toen ik op aanraden van een van mijn broers interesse kreeg voor een carrière als acteur. Via een advertentie kwam ik bij Eligio Melfor terecht. Die voorspelde mij dat ik met mijn talent en postuur nog weleens een grote zou kunnen worden in de theaterwereld.”

Inmiddels, ruim twintig jaar verder, maakte Booy met heel wat rollen zijn naam en faam waar. Melfor is dan ook een van de mensen die hem tot op de dag van vandaag inspireert. Net als Melfor gaat Booy voor komedie met een diepere betekenis. Met veel humor serieuze boodschappen aansnijden. Wie Trouw en Liefde vorig jaar zag, heeft echter een heel andere kant van Booy leren kennen. In zijn rol als Robert neemt hij het publiek mee in zijn verdriet als intens gekwetste man die wordt bedrogen door zijn vrouw. Trouw en Liefde was voor Booy een echte uitdaging op het gebied van drama.

Zijn andere inspiratiebron is Pachi Damon. Booy zit al zestien jaar bij toneelgroep Grupo Pro Arte/Kano onder leiding van Damon. Ook Damon staat bekend om zijn humoristische toneelproducties met een serieuze ondertoon. Behalve dat Melfor en Damon zijn inspiratie zijn, zijn zij ook het grote voorbeeld voor Booy. “Hun manier van acteren en hun aparte en originele stukken spreken mij enorm aan.”

Wie Booy niet kent van de planken, kent hem wellicht wel uit commercials of van het kookprogramma Désirée’s Gourmet als TanKleta. Hij doet net zo graag werk voor de camera als op het podium. Iedere discipline brengt een eigen uitdaging met zich mee. Op het podium moet het in een keer goed gaan, voor de camera is expressie van je gezicht heel belangrijk.

Talent Daar waar Damon en Melfor als inspiratie gelden voor Booy, is Booy zelf inmiddels een inspiratiebron voor velen. Als dramadocent is Booy betrokken bij verschillende dramaprojecten. Een voorbeeld van zo’n project is ‘Theater tot in je wijk’ waarbij jongeren en volwassenen uit verschillende wijken cursussen op het gebied van podiumkunst kunnen volgen. Booy: “Er is ontzettend veel talent op het eiland.” Als serieuze eigen boodschap wil hij het talent wel meegeven dat ze niet te licht over het beroep acteur moeten denken. “Als je iets wilt dan moet je ervoor gaan. Ik ben zelf ook niet in twee dagen populair geworden. Daar moet je hard voor werken en stap voor stap doorzetten. Kijk en luister goed naar de mensen die het goed doen, dan kom je er wel.”

Trouw & Liefde was voor Edion Booy (tweede van links, zittend) een geslaagd uitstapje naar drama. Met veel humor, dat wel.
Dankzij Eligio Melfor ging Booy bij het toneel.
Pachi Damon, een van de voorbeelden van Booy.